Ik, platvoeten?!

Toen ik acht jaar oud was, mocht ik op saxofoonles bij de fanfare. Iedere zaterdag had ik les, tot ik goed genoeg was om marsen mee te spelen met het hele orkest. En daar hoorde ook bij: marcheren op straat. Ik weet nog heel goed hoe  mijn eerste keer op straat spelen verliep. Natuurlijk was ik ontzettend nerveus of ik alle marsen goed mee zou kunnen spelen. Ik was als de dood dat iemand een foute noot zou horen. Daar kreeg ik echter weinig aanmerkingen op. Met zo veel toeteraars om je heen valt dat ene foute nootje niet op. Waar ik echter wel veel opmerkingen over kreeg, was over hoe ik liep. Ik liep niet uit de maat of iets dergelijks, het ging over de plaatsing van mijn voeten. Voor het eerst wees iemand mij namelijk op het feit dat ik platvoeten heb.

En ja, daar is geen ontkomen aan. Toen ik er thuis aan mijn moeder naar vroeg, zei ze: daar hoef je je niet voor te schamen, dat hebben ik en al je tantes ook. Genetisch bepaald, dus. Wat mijn moeder destijds niet er bij zei, is dat je daardoor ook last van je voeten kan krijgen. En niet alleen je voeten, maar eigenlijk al je gewrichten. Want als je bij je fundering al scheef staat, gaat heel je lichaam op een verkeerde manier staan.

Sterker in je schoenen staan

Pas op mijn achttiende heeft een vriend mij kunnen overtuigen eens langs een podoloog te gaan. Een hele stap was dat voor mij, ik achtte het niet nodig. Maar het was een echte eye-opener. Er werd een video gemaakt van mijn voeten en enkels wanneer ik liep. Die video maakte heel inzichtelijk hoe ik verkeerd loop. Ik kreeg inlegzolen op maat gemaakt. Aanvankelijk voelde het alsof ik appels in mijn schoenen had, zo’n hoge bolling! De zolen waren ver van comfortabel. Maar na verloop van tijd went het, en voel je dat je stabieler staat.

Het nadeel van deze inlegzolen is echter: je hebt maar één paar, en die slijt snel. En helaas zijn dergelijke op maat gemaakte zolen ook redelijk prijzig, zeker als student zijnde. Tegenwoordig ben ik daarom over gestapt op reguliere inlegzolen. Deze zijn misschien niet even passend als de op maat gemaakte zolen, maar in ieder geval kan je ze goed verkrijgen en zijn ze niet zo duur. En omdat je voor de prijs prima meerdere paren kan kopen, hoef je niet steeds je zolen te wisselen op het moment dat je andere schoenen aandoet. Ik zou iedereen die het idee heeft niet helemaal goed te lopen eens aanraden simpele inlegzolen te proberen.